Home Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

Bij het gebruik van Remotely Piloted Aircraft System (RPAS), ook wel drones genoemd, maken we in Nederland onderscheid tussen particulier/recreatief en beroepsmatig gebruik. Sinds 1 juli 2016 geldt nieuwe wetgeving.

Particulier/Recreatief
Als je als amateur met een drone wil vliegen, dien je je ook aan bepaalde regels te houden. De drone moet bijvoorbeeld altijd voor de piloot zichtbaar zijn. En binnen aaneengesloten bebouwing mag niet gevlogen worden. Op het particulier/recreatief gebruik van RPA is de Regeling modelvliegen van toepassing. Uitgebreide informatie over waar het particulier/recreatief gebruik van drones aan moet voldoen, staat op de webpagina Modelvliegers, in de dronekaart van het Kadaster en bij Rijksoverheid.nl. Voor particulieren vliegers gelden specifieke regels.

Beroepsmatig gebruik
Met beroepsmatig of zakelijk gebruik van RPAS wordt het gebruik met een economisch of bedrijfsmatig oogmerk bedoeld. Op het beroepsmatig gebruik zijn o.a. het Besluit met regels voor- en de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen van toepassing. Bedrijven of beroepspiloten mogen een RPA alleen gebruiken als ze een vergunning of ontheffing hebben van de ILT. Voor beroepsvliegers gelden andere regels dan voor particuliere vliegers.

ROC en ROC-light
Er wordt onderscheid gemaakt tussen ROC-light en Bedrijven die met een RPA vluchten willen uitvoeren tegen vergoeding, mogen dat wanneer ze in het bezit zijn van een ROC of een ROC-light.

De behandeltermijn voor een ROC of ROC-light is 60 dagen vanaf ontvangst van de volledige aanvraag (inclusief betaling).

Overzicht
Bekijk onderstaande schematische weergaves voor een overzicht van ROC en ROC-light

ROC

ROC LIGHT

 

 

 

 

 

 

Bron: ILenT