SHARE

In de speelgoedwinkels staan ze inmiddels gebroederlijk naast de lego. Leuk als verjaardagskado of gewoon omdat je het kan… drones. Voor consumenten steeds toegankelijker en voor steeds professioneel ingezet voor verschillende doeleinden zoals inspecties en crowdcontrol. Maar waar moet je met al dat aanbod op letten als je een drone gaat kopen. We zetten een paar aandachtspunten op een rij.

  1. Zorg allereerst dat je op de hoogte bent van de actuele wetgeving.
  2. Voor welk doel ga je de drone gebruiken? Wil je er gewoon lekker mee vliegen op een verlaten veldje of ben je van plan de drone voor meer commerciële doeleinden te gebruiken.
  3. Accuduur: op één accu kan de ene drone ongeveer 5 minuten vliegen, terwijl een andere gemakkelijk 25 minuten haalt.
  4. Oplaadtijd van de accu: de kleinere drones met een minder sterke accu zijn in 30 minuten opgeladen, terwijl de iets sterkere accu’s er ongeveer 60-90 minuten over doen om weer volledig opgeladen te zijn.
  5. Het bereik: de meeste speelgoed drones hebben een bereik wat iets lager ligt dan de meer professionele drones: tussen de 20 meter (speelgoed drones) en een paar kilometer (meer professionele drones).
  6. Wat voor camera zit er op. Mocht je van plan zijn leuke video-opnames of luchtfoto’s te maken, is het van belang dat je voor een drone met camera kiest.
  7. De bediening van de drone. Er zijn twee manieren waarop een drone nu meestal wordt bestuurd: via een app op smartphone/tablet of via een controller. Mocht u kiezen voor besturing via een app, let er dan wel op dat de applicatie ook bestaat voor het besturingssysteem van uw tablet of smartphone. Voor iOS en Android zijn de meeste app’s wel beschikbaar.
  8. Heb je een verzekering nodig? Een kleine speelgoeddrone valt waarschijnlijk onder je aansprakelijkheidsverzekering, maar dat is niet vanzelfsprekend. Het is verstandig je daarover te informeren. Sowieso dien je te voldoen aan de wettelijke regels voor hobbyvliegers. Wil je commercieel gaan vliegen dan dien je eerst de benodigde certificeringen en vergunningen te halen.

Al met al kunnen drones op meerdere specificaties van elkaar verschillen. Bedenk goed welke aspecten aan een drone voor u belangrijk zijn en, mocht u ervoor kiezen om uiteindelijk een drone te kopen. Veel vliegplezier!

GEEN REACTIES