Je drone is zo goed als de batterij die er op zit. LiPo batterijen worden over het algemeen als veilig en milieuvriendelijk gezien en daarmee beter geschikt dan andere batterijen voor onbemande systemen zoals auto, boten, fixed wing, helicopter en multirotor. Ze worden ook standaard gebrukt op nieuwe type ‘drones’ zoals de DJI Phantom-serie en de Inspire-1.

Zonder de juiste behandeling kunnen LiPo-batterijen gevaarlijk zijn. We geven je tien tips over veilig hoe om te gaan met LiPo batterijen.

 1. Gooi beschadigde LiPo batterijen meteen weg.
  Gebruik ze niet, laadt ze niet op en leg ze niet in een kast. Ook moet je nooit gebruikte batterijen kopen. Je weet nooit wat er mee gebeurd is, ook al staat er: “Zo goed als nieuw”.
 2. Laadt je batterijen niet te lang en gebruik alleen de oplader die voor je batterij bedoeld is.
  De beste voltage is 4.2v. Het is belangrijk dat de cellen in je LiPo-batterij op de juiste manier worden opgeladen. Als het voltage tussen de cellen teveel afwijkt (5mV ~ 10mV) , wordt de batterij instabiel en dus gevaarlijk. Als de batterij maar 1 cel heeft, dan kan deze niet instabiel worden.

 3. Gebruik voor het opladen een speciale safety-bag.
  Dit zijn speciaal gemaakt zakken die met klittenband worden gesloten. Het komt niet vaak voor, maar batterijen kunnen tijdens het laden ontbranden en daarmee veel schade aanrichten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door interne kortsluiting. Het is niet te voorspellen. In de speciale LiPo-zak wordt de schade aanzienlijk beperkt, maar stop er niet teveel batterijen in één keer in.
 4. Laat nooit je batterijen in de lader als je weggaat.
  Als er iets gebeurt (roken, smelten of branden) dan moet je snel kunnen handelen. Ook al is het maar voor een paar minuten: stekker er uit!
 5. Ontlaadt batterijen nooit onder de 3.0v per cel.
  Houdt voor de veiligheid 3.2v aan. 2.9v en lager kan gevaarlijke situaties opleveren.
 6. Bewaar een geladen batterij niet te lang.
  Als je na 2 of 3 dagen geen gebruik maakt van de batterij, dan kun je deze beter ontladen.
 7. Een batterij gaat ongeveer 300 laadbeurten mee.
  Blootstellen aan extreme temperaturen, ze helemaal leeg laten lopen of onzorgvuldig oplaad-gedrag maken de maximale levensduur alleen maar korter.
 8. Bewaar je batterij op kamertemperatuur.
  Denk er aan! Als je batterij heet wordt, gaat dat ten kosten van de kwaliteit. Dat geldt ook voor koude. Oververhitting kan gevaarlijk zijn; een warme batterij mag je niet opladen. Laat deze eerst afkoelen, maar bewaar je batterij ook niet in een koelcel. Een LiPo-batterij kan sowieso niet tegen koude. Dat beïnvloed de werking en de chemische reactie die voor energie zorgt. Onder de -10 graden is het zelfs sterk ontraden om batterijen te gebruiken.
 9. Zorg voor de juiste blusvoorziening.
  Een LiPo-batterij kan chemische branden veroorzaken.
  Het is aan te raden om een blusser (Klasse D.) in de buurt te hebben. Zorg bovendien dat de directe omgeving van de bewaarplek brandvrij is. Dus geen tapijt, hout, plastic, et cetera in de buurt. Het beste is een betonnen ondergrond.
 10. Tot slot
  Als je met je drone op vakantie gaat, zorg dan dat je de batterijen in je handbagage hebt. Laadt ze niet achter in je koffer. Het kan je een hoop gedoe schelen.

REAGEER

Please enter your comment!
Please enter your name here