SHARE

Een abstracte foto van De Dollard bij Nieuwe Statenzijl, een foto van een boer die zijn land bewerkt en een foto van de Oude Maas in Puttershoeken zijn de winnaars van de verkiezing van Dronefoto van het jaar. De publieksprijs ging naar een opname van de Zaanse Schans bij zonsopkomst.

NUMMER 1

Aan het einde van het jaar mogen we weer gaan kiezen wie we het beste vinden. Of het nu om een sporter, politicus of journalist of fotograaf is. Sinds vorig jaar is daar ook de Dronefoto van het Jaar bij gekomen, georganiseerd door Dronewatch.nl. Het resultaat mag er zijn en laat zien dat dronefotografie een wezenlijk onderdeel is van fotografie.

Honderden foto’s
In de afgelopen weken werden er honderden prachtige dronefoto’s van Nederland ingezonden. Een vakjury bestaande uit natuurfotografen Bas Meelker en Johan van der Wielen, Henri van Rheenen van CameraNU.nl en Wiebe de Jager van Dronewatch.nl maakte een eerste selectie van 15 foto’s.

02-vakjury-2-boer-die-zijn-land-bewerkt-poldertoren

Een foto maken vanuit de lucht is niet zo eenvoudig. Het gaat om het juiste moment en de juiste omstandigheden. Voor een dronefotograaf betekent dat een goede voorbereiding en je verdiepen in wat je wil gaan doen. Hoewel een lucky shot natuurlijk ook gewoon mogelijk is. Niettemin het de kunst oom prachtige lijnen- en kleurenspellen vanuit de lucht vast te leggen.

Buitenaards
De jury vond het best lastig om tot een top 3 te komen. “Dat is een goed teken”, volgens één van de juryleden. Uiteindelijk werd besloten om de eerste prijs toe te kennen aan een kleurrijke en abstracte foto van een zonsopkomst bij De Dollard die je een paar keer moet bekijken voordat je snapt wat je ziet. De foto doet volgens de jury bijna buitenaards aan, en toch kijk je naar een stukje Nederland. De tweede prijs gaat naar een top-down foto van een tractor die het land bewerkt. De jury werd getroffen door de eenvoud, compositie en de structuur van deze foto. De derde prijs gaat naar een luchtfoto van de zonsopkomst bij de Oude Maas in Puttershoek. Met name de contrasterende kleuren in deze foto kon op de waardering van de jury rekenen.

03-vakjury-3-mistige-ochtend-j-groeneweg

De makers van de winnende foto’s zoals gekozen door de vakjury worden beloond met een gestabiliseerde camera, een dronebackpack en een droneaccu. De publiekswinnaar ontvangt een waardebon van 100 euro. De vier winnaars ontvangen bovendien een grootformaat afdruk van hun foto.

GEEN REACTIES