SHARE

De eerste week van 2017 zit er al bijna op, maar 2016 zit natuurlijk nog vers in ons geheugen. Tijd om de balans op te maken over het afgelopen jaar, want hoeveel gecertificeerde dronevliegers zijn we nu rijker?
De cijfers op een rijtje.

Light
Afgelopen zomer, op 1 juli 2016, ging de Mini Drone Regeling van kracht. Deze regeling stelt professionele dronepiloten die met drones tot 4 kg vliegen in de gelegenheid om op een gemakkelijkere en goedkopere manier een ROC-light licentie te halen. In het tweede half jaar van 2016 haalden zo’n 70 droneprofessionals hun ROC-light, zo meldt het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport).

ROC
Precies een jaar eerder, op 1 juli 2015, werd het ROC-certificaat geïntroduceerd. Volgens het ILT behaalden 26 professionele dronevliegers hun ROC-licentie in 2016.

Alleen brevet
Voor je zo’n ROC-licentie kan halen, heb je eerst de benodigde praktijk- en theorie brevetten nodig. 230 piloten haalden in 2016 hun vliegbrevet.  Voor dronevliegers die in dienst van een operator of dronebedrijf zijn is een ROC-licentie niet noodzakelijk. Het bedrijf waar zij dan een commerciële dienst voor uitvoeren, moet wel in het bezit van een ROC (of ROC-light) vergunning zijn. Ook hobbyisten die niet beroepsmatig vliegen, maar wel graag goed leren vliegen halen soms hun vliegbrevet.

GEEN REACTIES