Foto: TonyTaylorStock/Shutterstock

Politie en Justitie gaan vaker optreden tegen overtredingen met drones. Agenten zijn beter geïnformeerd en kunnen een vergrijp nu beter herkennen; de pakkans is groter.

Gisteren berichtte de NOS dat de politie en het OM in het afgelopen jaar vaker hebben opgetreden tegen overtredingen met drones. In 2016 werd 50% meer meldingen van burgers over rondvliegende drones werd gedaan. Ook zijn er meer processen verbaal opgesteld, waarin dronevliegers werden aangepakt. Zo gingen 23 dronepiloten akkoord met een schikking, in het jaar daarvoor waren dat er zeven minder. Elf dronevliegers wezen de schikking af en kregen een dagvaarding.

Laagdrempelig
Dennis janus, woordvoerder van de Landelijke Eenheid, licht deze stijging toe: ”Tijdens de feestdagen in 2015 zijn er duizenden drones over de toonbank gegaan. Het was een populair cadeau. Bovendien worden drones bij laagdrempelige winkels als het Kruidvat en de Hema verkocht. In 2016 vlogen er dus aanzienlijk meer drones door de lucht”, stelt Janus.

Herkennen van overtredingen
Maar dat is volgens de woordvoerder niet de enige reden. In de functie van opsporingsambtenaar zijn zowel agenten als handhavers en BOA’s al jaren bevoegd drone-overtredingen te beboeten. Zij zijn echter geleidelijk de afgelopen jaren intern steeds beter geïnformeerd over de regelgeving rondom drones en hoe zij moeten handelen bij overtreding.

”Iedereen is nu beter op de hoogte, en weet wat wel en niet mag. Zo kunnen overtredingen gemakkelijker worden herkend, dat maakt de pakkans bij overtredingen dus ook groter”, aldus Janus.

Alerter
Het sterk toegenomen aantal meldingen kan de woordvoerder ook verklaren. ”Burgers zijn alerter en vragen zich steeds vaker af of de drone die ze zien, daar wel mag vliegen. Vaak wordt er dan een melding gedaan.”

Toch laat Janus zich positief uit over het aantal overtredingen: ”Over het algemeen gaat het echt heel goed. Vaak geven we dan ook alleen een waarschuwing, maar dat hangt van de situatie af. Als iets echt niet kan en het gevaarlijk wordt, moeten we natuurlijk ingrijpen.”

REAGEER

Please enter your comment!
Please enter your name here